
Όχι, δε θα μου λείψει αυτή η δουλειά...
αν και συνηθως βαριεμαι να γραφω...
Γεννημένος το 1932, ο Kristal στα 18 του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου τραγουδούσε σε διάφορα μαγαζιά του Μανχάταν. Αργότερα άρχισε να διευθύνει το West Village jazz club, ένας χώρος που λειτουργεί ακόμα, και ήταν υπεύθυνος στο να κλείνει καλλιτέχνες για εμφανίσεις.
Το 1970 άνοιξε στην περιοχή του Bowery το δικό του club το οποίο ονόμασε Hilly’s On The Bowery. Στη συνέχεια άλλαξε το όνομα σε CBGB & OMFUG (Country Blue Grass and Blues & Other Music For Uplifting Gormandizers). Αν και αρχικός του σκοπός ήταν να κλείνει για εμφανίσεις country & blues μπάντες, σύντομα αναγκάστηκε να δέχεται punk συγκροτήματα μιας και δεν υπήρχαν διαθέσιμες μπάντες στο είδος που ήθελε. Οι Blondie, The Ramones, Talking Heads, Television και Patti Smith έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο -θρυλικό πλέον- CBGB.
Τον Ιούνιο του 2006 διαγνώστηκε οτι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αναγκάστηκε να κλείσει το CBGB μετά από διένεξη με τους ιδιοκτήτες του χώρου.
Πέθανε πριν το ανοίξει ξανά, αυτή τη φορά στο Las Vegas.
O «κύριος
Για τη γενιά των 35+, αποτέλεσε έναν βασικό μουσικό παιδαγωγό – οι Joy Division κυριάρχησαν στις μελαγχολικές post-punk αναφορές τους, η Hacienda κάπου στα τέλη των 80’s μετέτρεψε την ηλεκτρονική χορευτική σκηνή μια για πάντα κι έβαλε την πόλη του στο κέντρο της νεανικής κουλτούρας για μια ολόκληρη δεκαετία. Η ταινία 24 Hour Party People είναι μια ελεύθερη εκδοχή της ζωής του και της ατμόσφαιρας της εποχής όπου το μουσικό και πολιτιστικό ρεύμα της πόλης απέκτησε και όνομα: «Madchester»…
Ποτέ δεν ενέργησε σαν επιχειρηματίας – αν και τυπικά ήταν το αφεντικό, στη ουσία ήταν ένας αναρχικός οραματιστής που ποτέ του δεν ενδιαφέρθηκε για τη γνώμη των άλλων. «Όταν σε βρίζουν είναι σημάδι ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου» συνήθιζε να λέει…
Ξεκίνησε σα δημοσιογράφος στο περιφερειακό κανάλι της Granada και κάποιο βράδυ του Ιουνίου του ’76 η ζωή του άλλαξε. Οι Sex Pistols έπαιξαν για πρώτη φορά στο Manchester. Aπό τους 42 θεατές εκείνης της ιστορικής εμφάνισης, οι περισσότεροι αποφάσισαν το ίδιο κιόλας βράδυ να φτιάξουν τα δικά τους συγκροτήματα: Buzzcocks, The Fall, Joy Division, Simply Red. O Tony έπεισε το κανάλι να του δώσουν μια βραδυνή μουσική εκπομπή όπου έπαιζε ότι δεν έπαιζαν οι άλλοι…
Το 1978 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία Factory – τα δικαιώματα ανήκαν εξ ολοκλήρου στους καλλιτέχνες. Τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες διεκδικούν αυτήν ακριβώς την ελευθερία…
Μετά τη διάγνωση της αρρώστιας του, η μόνη ελπίδα ήταν ένα νέο φάρμακο που θα του κόστιζε 3500 λίρες το μήνα – το Σύστημα Υγείας στο Manchester δεν κάλυπτε τη δαπάνη…
"I've never paid for private healthcare because I'm a socialist. Now I find you can get tummy tucks and cosmetic surgery on the NHS but not the drugs I need to stay alive.
This drug is my only real option. It is not a cure but can hold the cancer back, so I will probably be on it until I die. When they said I would have to pay £3,500 for the drugs each month, I thought where am I going to find the money? I'm the one person in this industry who famously has never made any money...
I used to say some people make money and some make history - which is very funny until you find you can't afford to keep yourself alive... "Πριν 25 χρόνια μέτραγα τα καλοκαιρινά μπάνια μου ένα προς ένα . Πριν 15 χρόνια περίμενα πώς και πώς να ξεφύγω από την κάψα του τσιμέντου και να χαθώ σε κάποιο νησί για λίγες μέρες. Τώρα πια βλέπω τη θάλασσα κάθε μέρα μπροστά μου και όλο λέω «το απόγευμα θα πάω να βουτήξω». Και κάθε μέρα κάτι βρίσκεται και με τραβάει μακρυά.